Tremplin

FRENCH DIPLOMA IN TOURISM, HOSPITALITY AND RESTAURANTS

 

Content and objectives of the training

Cette action vise à créer un enchaînement de réussites concrétisées par l’obtention d’un diplôme reconnu dans le milieu professionnel et une maitrise de l’outil numérique qui permet de faciliter l’inclusion et l’intégration sociale des primo- arrivants par le travail. Les projets proposés se situent dans la continuité du CIR et se positionnent sur un axe central d’insertion professionnelle durable des publics cibles.
L’action s’inscrit dans la continuité d’apprentissages linguistiques déjà mis en place lors de la signature du CIR prévoyant l’utilisation de méthodes innovantes pour palier aux difficultés rencontrées par les primo-arrivants non lecteurs-non scripteurs qui n’auraient pas atteint le niveau A1 à l’issue des formations CIR et ou permettant l’atteinte des niveaux A2 et B1 en complémentarité du CIR

  • Two evaluations (initial and final) are scheduled:
    Initial assessment and positioning: it makes it possible to determine the skills of the trainee upon entering training. Positioning takes different forms: tests, self-positioning questionnaires. Corrections are made by trainers who position the trainee in relation to the basic skills framework. The assessment is completed by an exploratory interview which allows the trainee to be positioned with regard to their needs and objectives. This interview covers the following aspects in particular: language skills, training followed, professional experience, transversal skills linked to a possible professional project, the purpose of the training, previous and parallel approaches undertaken by the trainee. This individual interview measures the gaps between the acquired knowledge and the skills necessary to achieve the objectives. It allows you to build a training course.
  • Évaluation finale: au terme du parcours, une évaluation finale est organisée par la présentation à un diplôme de français professionnel pour les secteurs en tension valable à vie du niveau A1,A2 ou B1 CECRL .

Objectives:

  • Access a job [The certification of identified skills promotes the conditions of access to employment for this public in the face of the demands of economic actors, it boosts their integration into the professional environment. Our objective is to put in place a series of collective and individual actions: technical, practical and theoretical actions allowing everyone to develop skills and access better mastery of the language, to appropriate the values of the Republic French and for some to develop a professional project.]
  • Prepare a French language diploma or certification [TEF A2]
Niveau de langue et de compétences visés par la formation :CECRL : A2

 

Expected audience

  • Foreign nationals from outside the European Union in a legal situation and signatories of a CIR republican integration contract for less than 5 years.
  • New arrivals and refugee women
  • Young new arrivals and refugees who are non-readers and non-writers on a post-CIR course for level A1

 

Type of audience :

  • Foreign nationals from outside the European Union in a legal situation and signatories of a CIR republican integration contract for less than 5 years.
  • New arrivals and refugee women
  • Young new arrivals and refugees who are non-readers and non-writers on a post-CIR journey.

 

Useful information

Hourly volume : 6H
Coût d’inscription à la formation: 0
No annual membership to the structure requested in addition
Passing a French language certification or diploma :
Support is possible and/or included as part of the training for certifications or diplomas
Garde d’enfant: NON

TREMPLIN A2 et ou B1

du 09/09/2024 au 18/10/2024 ( 6 heures par jour) 

Expected audience for level A2

Compétences linguistiques à l’entrée en formation : A1 

Certificat ou diplôme proposé: TEF ou THR (DIPLÔME DE FRANÇAIS DU TOURISME, DE L’HÔTELLERIE, ET DE LA RESTAURATION) A2 

 

Expected audience for level B1

Compétences linguistiques à l’entrée en formation: A2 

Certificat ou diplôme proposé: TEF ou THR (DIPLÔME DE FRANÇAIS DU TOURISME, DE L’HÔTELLERIE, ET DE LA RESTAURATION) B1